2009. június 8., hétfő

Natúr cseresznyebefőtt

Van a kertünkben egy óriási cseresznye fa,ami roskadásig van finom,ropogós cseresznyével!!:-)
Tavaly is raktam el befőttet,de akkor még a szokásos módon,cukros lében,de az idén valami egészségesebbet szerettem volna,és mikor a télen ráakadtam Dulmina blogjában a natúr befőtt leírására,már akkor eldöntöttem,hogy ki fogom próbálni! :-)És most,hogy itt a sok cseresznye, gondoltam próbát teszek,először csak 3 üveggel,mert pont ennyi fér bele a kuktámba :-)
Szóval megmostam a cseresznyéket,és belepakoltam a jól megmosott üvegekbe,lezártam, beleraktam őket a kuktába,felöntöttem úgy az üvegek 3/4 részéig vízzel,lezártam,és forrástól még kb. 20 percig főztem takarékon! Utána a kuktában hagytam kihűlni!
Arra gondoltam,hogy meg kéne kóstolni az egyik üveget,és ha ízlik,akkor csinálnék még pár üveggel!!De úgy sajnálom felbontani :-)) Nekem így kinézetre is tetszik,szóval biztos finom lehet!! És ami a lényeg,hogy egészséges!! Ami nálam mostanában eléggé előtérbe került!! Szeretnék minél természetesebb,egészségesebb ételeket enni,főzni,ami nem lesz egyszerű,mert sajna nagyon szeretem az édességeket (lásd:tegnap:) !!
Ha tudok majd szerezni barackot,mert sajna csak ez az egy cseresznye fa van a kertben,de az ősszel tervezem többfajta ültetését!Szóval,ha szerzek barackot,akkor kipróbálom azzal is ezt a receptet!! :-)

4 megjegyzés:

  1. Szia!
    Örülök az új blogodnak, már föl is iratkoztam rendszeresen olvasni!
    Nagyon szépek lettek a befőttjeid, és ha rájuk húzódott a fedő (kicsit homorú a közepe), akkor rendben lesznek. Gyümölcse válogatja, hogy mennyi levet enged, attól mindig messze van, hogy ellepje (még azok is, amiket esetleg 1-2 kanál rummal teszek el). Viszont nagyon átható illatú és koncentrált ízű, igazi nyár a télben :) Ízletes őszibarackból meg kopaszbarackból is nagyon szeretem, de idén kajsziból is tervben van.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon gusztusosak ezek a kompótok! És szerencsés lehetsz a fáddal is, mert én is nekiálltam volna befőzni, de a szemre gyönyörű cserkókból seregekben masíroznak ki a kukacok. Csak kimagozott, cukros leves befőttet tudok így csinálni. Meg hát aszalni... Mondjuk az is egy nagyon jó és takarékos tartósítási mód, Dulmina igazi nagymestere a témának! Ha van hozzá türelmed, Hajnal, próbáld ki! Érdemes! Puszi a pocaklakónak!

    VálaszTörlés
  3. Köszi Ági,lehet,hogy majd megpróbálkozok az aszalással is!!Kár,hogy nem itt laksz a közelemben,mert akkor jöhettnél és szedhetnél annyi cserkót,amennyit csak szeretnél!!:-)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, nagyon kedves vagy! Két giga-méretű cseresznyefát nevelgetünk. Az egyik szörnyen kukacos, talán a másik nem tűnik annak, abból valami lesz talán.

    VálaszTörlés